Совети за одржување на гумите со цел зголемување на нивниот животен век

Совети за одржување на гумите со цел зголемување на нивниот животен век

Клучен чекор за заштита на вашата безбедност и инвестирање во вашето возило е редовното проверување на вашите гуми. Дополнително, гумите кои се во лоша состојба или недоволно напумпани значително ја намалуваат километражата која може да ја поминете со гориво. Издувување на гумите: еден од ефектите од занемарувањето на одржувањето на гумите.

Треба да бидете мотивирани да направите се што е во ваша моќ за да го продолжите животниот век на вашите гуми. Нашиот тим на Pazar3.mk создаде листа на совети кои можат да ви помогнат да го одржите и продолжите животниот век на вашите гуми. Следете ги нашите совети за да го продолжите животниот век на вашите гуми, да го подобрите квалитетот на возењето на вашето возило и да го направите возењето побезбедно.

Практикувајте редовно ротирање на гумите

Вашите гуми ќе траат подолго и ќе имаат подобри перформанси ако ги ротирате. Гумите треба да се ротираат еднаш на секои 10.000 до 12.000 километри или на секои шест месеци.

Балансирајте ги гумите

Вашите тркала треба да бидат балансирани така што тие да бидат паралелни едно со друго и квадратни со патот. Предвремено или нерамномерно абење на шарата може да резултира од неправилно балансирање. Вашите гуми ќе се истрошат нерамномерно ако тркалата на вашиот автомобил не се балансирани, што бара претходна замена. Исто така, ако вашите гуми не се балансирани , тоа може да значи дека има други механички проблеми кои можат да влијаат на тоа колку добро функционираат вашите гуми. Веднаш закажете проверка ако мислите дека може да има проблем со балансирањето на вашиот автомобил.

Шарата на гумата може брзо и предвреме да се истроши ако гумите не се балансирани. Секогаш кога поставувате нови тркала или менувате или ротирате гуми, треба да ги балансирате гумите.

Соодветна шара на гумата

Тоа е од суштинско значење бидејќи шарата на вашите гуми обезбедува држење и влечење што го спречуваат вашиот автомобил да се лизга.. Секој месец проверувајте ги шарите на пневматиците. Кога шарата ќе се истроши повеќе од 3мм, гумите се небезбедни и треба да се заменат. Вградените индикатори за абење на шарата на гумата може да се користат за да се одреди длабочината на шарата. Време е да ги промените гумите кога шарата е истрошена и израмнета со индикаторите.

Проверете дали дупнатите гуми се правилно фиксирани

Поправката на дупната continental gumi гума е едноставна, во зависност од сериозноста на оштетувањето. Сепак, мора да се поправи правилно.

Гумите треба редовно да се проверуваат, особено пред долги патувања

Направете физичка проверка на вашите гуми додека го миете автомобилот или го проверувате притисокот во гумите. Кога ја вршите вашата проверка, не плашете се да се спуштите на вашите раце и колена. Пукнатини, испакнатини и предмети што би можеле да ја дупнат гумата, како што се клинци, завртки, стакло или камења, се работи што треба да ги барате. Вашата гума ќе треба да се замени ако еден од овие предмети го продупчи нејзиниот страничен ѕид. Пред да излезете од дома, проверете го притисокот во гумите и проверете ги гумите дали одите на долг пат. За разлика од страната на автопатот каде што автомобилите се движат и со брзина од 120 километри на час, многу е поедноставно да ги прегледате вашите гуми во безбедноста и удобноста на вашата гаража или паркинг место. Ако доживеете дефект на гумата додека патувате, можеби ќе сакате да повикате локален вулканзиер за гуми за помош при промена или замена на вашата гума.

Правилно чувајте ги резервните гуми

Проверете дали гумите се без бензин, маснотии или било што друго што може да и наштети на гумата и дали се чисти. Ако ги чувате вашите гуми во затворен простор, проверете дали се чисти, ладни и темни подалеку од извори на топлина и директна сончева светлина. Ако планирате да ги чувате надвор, покријте ги со водоотпорна обвивка со дупки за да ја задржите влагата и да се осигурате дека гумите се издигнати од земјата.

Вековното прашање колку долго треба да траат вашите гуми нема дефинитивен одговор. Тоа зависи од многу различни работи, од кои некои не можете воопшто да ги контролирате, како што е времето. Тие можат да се расипат по неколку години или 20 до 30 илјади километри, но можат да траат и многу години, па дури и една деценија и добро да работат. Пасивноста го има истиот ефект врз стареењето како и возењето. Тие не се баш евтини инвестиции, но кога ќе стигнат до крајот на нивниот корисен век, нема друг избор освен да се заменат. Ефикасноста на вашиот автомобил и вашата сопствена безбедност на патот зависат од тоа да имате квалитетни гуми.